Hoe ga ik te werk

Eerste gesprek


Een eerste gesprek dient vooral ter kennismaking.  Er is plaats voor jouw verhaal. We bekijken hoe je huidige levensomstandigheden er uit zien en staan stil bij de reden van je komst. Verder vertel ik je wat over mijn manier van werken. Je hoeft niet meteen een nieuwe afspraak te maken, je mag er gerust even over nadenken.


Inzicht krijgen in de problemen waar je tegenaan loopt en de nodige vernderingen doorvoeren, duurt doorgaans langer dan één gesprek.    De kennismaking op zich kan al dingen verschuiven maar  het dient vooral om te zien of het 'klikt' en of we samen een eventueel verder traject zien zitten met elkaar. 

Je hoeft niets mee te nemen, alleen jezelf.


Volgende gesprekken


Bij elk gesprek krijg je de ruimte om te vertellen wat je bezig houdt, wat je bezorgt etc. Dat wat "bovenaan" ligt in je gedachten of gevoel, is  meestal belangrijk.  Naast het praten is er ook aandacht voor je lichaam.  

Via eenvoudige oefeningen leer je (opnieuw) contact maken met de senaties in je lichaam, de spanningen of pijnen en leer je hoe deze interageren met je emoties.  De samenwerking tussen lichaam en geest is immers erg belangrijk in het leren reguleren van je emoties. 


De frequentie van onze contacten hoeft niet volgens een vast ritme te verlopen, al kan dat wel.  Je beslist na elk gesprek zelf wanneer je wil terugkomen, afhankelijk van je behoefte op dat moment.  Zo lang mijn agenda het toelaat, kan in principe alles. 


Hoe vaak we elkaar moeten zien voor je weer verder kan, is moeilijk te voorspellen. Sommigen voelen zich na een aantal gesprekken al voldoende geholpen; anderen hebben meer dan een jaar ondersteuning nodig. 

In de loop van de therapie maak ik ook ruimte om het verloop te evalueren.  We bekijken hoe het loopt, wat er al geholpen heeft en wat er eventueel nog voor je ligt. Als jij denkt geen nood meer te hebben aan de gesprekken, ronden we het af en nemen we afscheid.Terugbetaling


Momenteel wordt er in de media bericht dat vanaf september 2021 alle psychologen terugbetaald zullen worden. Helaas is de realiteit anders. 

Momenteel werken de netwerken GGZ aan het opstarten van een proefproject rond de terugbetaling. Vermoedelijke startdatum is november / december 2021.  Niet alle psychologen zullen kunnen toetreden, wat betekent dat niet alle therapie kan en zal terugbetaald worden.

Of ik in dit project zal kunnen / willen meewerken is nog af te wachten. In ieder geval niet voor al mijn clienten, zoveel is zeker. 


Gelieve dus nog even geduld uit te oefenen. Ik hou mijn clienten op de hoogte van de stand van zaken.